Läs mer »
Läs mer »
Läs mer »
Läs mer »
Läs mer »
Läs mer »
En privat tandvårdsförsäkring är en försäkring som tecknas mellan dig och ett försäkringsbolag. Denna typ av försäkring ger dig skydd mot de kostnader som kan uppstå vid tandläkarbesök, tandskador och andra tandrelaterade problem. Med en privat tandvårdsförsäkring slipper du också att betala det så kallade patientavgiften på 150 kronor per besök hos tandläkaren. Det finns dock vissa begränsningar gällande hur mycket försäkringsbolaget ersätter i de olika situationerna.
En privat tandvårdsförsäkring är ett bra alternativ för den som vill ha en mer flexibel och individanpassad tandvård. Med en privat tandvårdsförsäkring kan du välja vilken tandläkare du vill gå till, oavsett om denne är ansluten till det statliga tandvårdsstödet eller inte. Du behöver inte heller oroa dig för att behöva göra en kostnadsfri undersökning hos din allmänt anslutna tandläkare, eftersom detta ingår i de flesta privata försäkringar. Dessutom ger många privata försäkringsbolag rabatter på andra typer av tjänster såsom munhygienprodukter, tandskydd och munskölj.
Hela tandvårdsförsäkring är en av marknadens mest populära och är ett bra alternativ för dig som efterfrågar en komplett tandvårdsplan. Försäkringen skyddar mot de flesta vanliga tandvårdsproblem som kostnadskrävande behandlingar och akuta problem. Försäkringen täcker också preventivt underhåll, till exempel rengöring och polering, vilket gör den till ett väldigt värdefullt alternativ för dem som vill hålla sina tänder sunda. I motsats till andra försäkringsplaner erbjuder Hela Tandvårdsförsäkring även kostnadsfria rutinkontroller och riktar sig därför speciellt till dem som prioriterar sin munhälsa.
Fördelar med Hela tandvårdsförsäkring
Teckna en privat tandvårdsförsäkring istället för allmän tandvårdsförsäkring via det statliga tandvårdsstödet:
En privat tandvårdsförsäkring kostar ofta mellan 250 och 600 kronor per månad. Man tecknar vanligtvis försäkringen för ett år i taget, men det finns också möjlighet att teckna en försäkring med längre bindningstid. Kostnaden för en privat tandvårdsförsäkring varierar beroende på vilken typ av försäkring man väljer. En del försäkringsbolag erbjuder bara grundläggande tandvård, medan andra erbjuder mer omfattande tjänster såsom regelbundna undersökningar och tandblekning.
Det statliga tandvårdsstödet är ett system som tillhandahåller tandvårdsförsäkring till personer med låg inkomst. Detta innebär att du inte behöver teckna en separat försäkring för att få tandvård, utan det räcker med att du har en allmän folkpension.
Tandvårdsförsäkringen via det statliga tandvårdsstödet ger dig dock bara grundläggande tandvård, och du kommer inte att ha tillgång till avancerad vård som till exempel tandimplantat och estetisk tandvård. Dessutom är ersättningen per behandling väldigt begränsad, så det finns risk för att du kommer att få betala en stor del av kostnaden själv.
Om du är försäkrad i Sverige får du gratis tandvård fram till och med det år du fyller 23. När du fyller 24 år och betalar tandvården själv, kan du ansöka om statligt tandvårdsstöd hos Försäkringskassan. Om du har specifika behov av tandvård kan du också få stöd från din region, men det kommer inte från staten. Asylsökande eller papperslösa har särskilda regler att följa. Om du är under 18 år och asylsökande får du avgiftsfri tandvård, men efteråt kommer du att få betala högst 50 kronor per besök för brådskande tandvård.
Allmän tandvårdsförsäkring via det statliga tandvårdsstödet har flera nackdelar. För det första är det väldigt begränsat vad försäkringen täcker. Vanliga behandlingar som tandblekning, kronor och broar täcks inte alls. Dessutom är priserna på de behandlingar som försäkringen faktiskt täcker ofta mycket höga.
För det andra är det oftast långa väntetider till en tandläkare inom den allmänna tandvården. Det kan ta flera månader innan du får en tid, och då är det inte säkert att du blir behandlad av den bästa tandläkaren.
När du ska köpa försäkring finns det många saker som är viktiga att tänka på. Idag kan du köpa försäkring för det absolut mesta, men hemförsäkring, bilförsäkring, personförsäkring och djurförsäkring är det vanligaste alternativen.
Läs mer »
Läs mer »
Läs mer »
Läs mer »
© 2022 Köpaförsäkring.se